Hidratarea si testarea gradului de hidratare (TBW%)

Cat de importanta e hidratarea intra celulara?

Foarte importanta.

Este mai importanta decât orice funcție metabolica caci toate funcțiile depind de apa.

Mă gândesc ca aceste întrebări si răspunsuri iți vor aduce conștientizarea necesara pentru ca sa te ocupi de acest aspect al corpului tău într-o maniera susținuta. E nevoie sa ști care este gradul tău de hidratare. Hai sa lămurim puțin acest aspect al gradului de hidratare, drept urmare voi împărtășesc câteva informații vitale despre apa si gradul de hidratare intra-celulara. Acesta factor este cel mai important aspect in acest protocol si bineînțeles ca este piatra de temelie a sănătății corpului uman.

Pana la urma suntem o grămadă mare de celule si 2 lichide (Sângele care reprezintă 25% din lichidele corpului si Limfa care reprezintă 75& din apa corpului). Sângele e ultimul care se strica, de aceea si testele de sânge nu sunt foarte evidente decât când situația este foarte critica. Sângele este atât de important încât toate mecanismele de compensare urmăresc mai întâi homeostazia sângelui si apoi restul corpului. Limfa e cea care suferă si apoi celulele. Boala nu înseamnă decât stagnarea limfei sau intoxicarea diferitelor zone din cauza stagnării limfei. Totul in acest univers se mișca ca sa rămână in viată. Totul este un flux. INPUT/OUTPUT. Sângele e INPUT, limfa e OUTPUT.

A bea apa înseamnă ca ești hidratat?

Nu

Hidratarea e o necesitate dar in același timp este si o arta. Arta de a-ti asculta corpul. Din nefericire mulți dintre noi am pierdut abilitatea sau sensibilitatea de a auzi “șoaptele” corpului. Nevoile corpului sunt transmise constant dar nu noi nu le mai auzim. Nu mai suntem conștienți de ele. Pentru un corp neobișnuit cu practica de a bea apa, setea nu este un fenomen obișnuit. Mulți îmi spun ca nu le e sete, si e normal. Creierul deshidratat nu are senzația de sete, ea este inhibata si de aceea nu ne este sete. Aceasta inhibare deși este chimica are si o component mentala. Adevărul este ca civilizația actuala trăiește prea mult in exterior. Nu mai este atenta la interior, la nevoile si șoaptele corpului. De aceea nu ne dam seama de ceea ce are nevoie corpul decât când e prea târziu, doar când se trag semnalele de alarma.

Câtă apa e nevoie sa bei?

Atâta cat e nevoie. Nu exista o medie de 2 litri pe zi. Acest lucru e un mit. Gradul de absorbție al apei in celula contează. Calitatea apei contează mai mult decât cantitatea.

Nu forța un organism însetat sa absoarbă brusc o mare cantitate de apa. Nu are cum. Mai bine caută sa înțelegi si sa studiezi materialele anexate despre calitatea si structura apei pentru a înțelege cum sa oferi corpului o apa de o calitate superioara si in cantitatea pe care el o are nevoie.

Nu exista o cantitate standard de apa pe care omul trebuie sa o consume. In primul si in primul rând asculta-ti corpul, dar chiar asculta-l.

In mod natural dimineața corpul are nevoie sa fie hidratat si sa mânaci fructe (de fapt are nevoie de sucul de la fructe care este cel mai hidratant lichid pe care îl poți oferii. Are vitamine, minerale, apa de fructe are tensiune superficiala mica 35-45 Dyn, si are un ph optim, etc) Unul dintre cele mai hidratante lichide pentru om pe care le găsești pe planeta in forma lui naturala este apa de la nucile tinere de cocos. Are o compoziție aproape identica cu sângele. E doar un exemplu.

Cum variază cantitatea de apa de care un corp are nevoie?

Cantitatea de apa de care un corp o are nevoie variază in funcție de foarte mulți factori. Ideea e ca poți bea multa apa (2-3litri/zi) si sa te deshidratezi pentru ca apa nu are calitatea si structura necesara copului uman (mai forțezi si rinichi in acest proces), sau poți sa bei putina apa dar sa fie suficient (1-2 litri si restul de apa sa îl iei din fructe si legume proaspete). Sunt multe variante si in acești ani m-am jucat cu aceste soluții ca sa vad cum e mai bine si cum putem optimiza hidratarea. E posibil ca in primele ore după ce te-ai trezit sa nu îți trebuiască decât o cana de apa, apoi sa bei un litru si apoi iar sa nu mai bei pana după amiaza când iar simți nevoia. După ora 21.00 nu e indicat sa mai bei multa apa caci îți vei stresa rinichii noaptea care au de făcut o treaba mult mai importanta decât sa scoată apa in exces seara, iar aceasta treaba e al chimizarea si curățarea limfei. La fiecare e puțin diferit, e nevoie sa înveți sa îți găsești ritmul tău propriu.

Cantitatea de apa necesara zilnic variază in funcție de următorii factori:

 • Calitatea si structura apei – Studiază materialul “Apa ca soluție de vindecare” pe care îl poți descărca de pe pagina mea de web: http://bralgei.com/ro/media/ sau de AICI.
 • Greutatea si fizionomia fiecărui individ
 • Sexul
 • Genetica sau rasa (chiar daca suntem toți oameni exista mici diferențe generice care ne pot da o afinitate mai mare sau mai mica fata de apa – uitați-va la plante pentru ca suntem foarte asemănători cu ele)
 • Vârsta. Cu cat suntem mai tineri sau cu cat gradul nostrom de hidratare e mai mare avem nevoie de mai multa apa
 • Locația. In funcție de localizarea pe glob ai nevoie de mai multa sau mai putina apa. Presiunea, altitudinea, umiditatea, toți acești factori îți pot schimba obiceiurile de hidratare. Observați atenți aceste schimbări. Când am fost la Marea Moarta de exemplu mi s-a explicat ca am nevoie sa beau apa chiar daca nu mi-e sete. Acolo, clima are niște caracteristici de temperatura si umiditate foarte caudate, astfel încât nu îți dai seama când pierzi apa in corp. Nici nu îți dai seama ca ai transpirat pana nu te uiți ca la subraț ti s-a îngălbenit tricoul sau pana când ai ajuns direct la spital cu deshidratare extrema.
 • Temperatura, umiditatea si alte condiții climaterice, toate influențează aportul de apa
 • Alți factori biologici

Nimic nu e bătut in cuie, dar e nevoie sa ne ascultam corpul. Sa nu mai trăim doar in exterior.

Ce minerale influențează hidratarea?

Gradul de hidratare este influențat si de factori chimici interni cum ar fi cantitatea de sodiu si potasiu. Sodiu trage apa din celula si potasiu o trage in celula. Avem nevoie de amândouă. Aceste minerale reprezintă pompe ionice.

In momentul in care începi sa bei apa, abia după o vreme apare si senzația recurenta de sete. Uitați-va la copii mici care cer mereu apa pentru ca le e sete. Corpul unui copil are in compoziția lui intre 70-80% apa.

 

Ce se întâmpla când beau apa si merg des la toaleta?

E normal la început. Apa pur si simplu nu intra in celule pentru ca nu au membranele permeabile.

La început este normal sa bei apa si sa mergi foarte des la toaleta. Corpul pur si simplu nu poate asimila apa pentru ca nu e obișnuit cu acest obicei si pentru ca apa nu are calitățile necesare pentru a fi absorbita înăuntru membranei celulare (Tensiune superficiala a apei este mare si de aceea apa nu intra in celula).

In funcție de gradul de hidratare fiecare poate apela la mai multe trucuri, dar ne mare nevoie sa înțelegeți ca daca nu ai măcar 55-60% apa in corp, înseamnă ca aveți o reala problema care nu se corectează rapid caci gradul de hidratare creste greu de la o luna la alta, chiar si daca bei apa structurata.

Revenind la acest coeficient numit TBW (Total Body Water) – Apa totala din corp, este ceea ce ne interesează in primul rând. E nevoie ca fiecare sa înțeleagă pe unde se afla cu nivelul de apa din corp. Apa e viată si se pare ca aceasta fraza nu e doar o simpla metafora. Studii recente pe care le urmăresc sugerează idea ca de fapt apa e sursa principala de energie celulara nucleara si ca totul depinde de calitatea apei din tine; ca de fapt funcțiile metabolice sunt doar un preludiu si pregătesc energia necesara inițiala pentru ca apoi sa fie folosita in a extrage adevărata energie cu care funcționam – Plasma din apa. Nu m-ar mira sa descoperim ca mitocondriile pot face fisiunea nucleara la rece a apei pentru necesarul de energie. Voi vedea ce minuni ne mai rezerva viitorul. E clar însă ca depindem de apa.

Mai simplu spus, acest coeficient măsoară cantitatea sau procentul de apa intracelulara dintr-un corp. Sunt multe de spus despre acest coeficient dar nu voi detalia aici aceste aspecte.

La copii acest TBW (%) este mare si e normal sa fie mai mare decât la adulți. Noi avem impresia ca si in cazul adulților lucrurile stau la fel. Realitatea însă contrazice acest lucru si majoritatea oamenilor

au un TBW de 50-55% sau chiar mai jos de 50% ceea ce este foarte îngrijorător. Testați-va singuri si veți vedea ce spun.

Cum poate fi măsurat indicele de hidratare?

Indicele de hidratare poate fi aflat prin intermediul mai multor aparate sau instrumente ce pot fi găsite in:

 • Centre de sănătate
 • Cabinet medicale
 • SPA-uri
 • Sali de sport (Rețeaua World Class are astfel de aparate in aproape fiecare locație)

Unde găsești aceste aparate?

Aparate de tip Tanita Body Analizer. Căutați si singuri, mai jos sunt doar câteva exemple pe care le-am găsit:

 

 

Care sunt nivelele de hidratare – TBW (Total Body Water)?

 • Sub 50% e grav de tot. Catabolism sau boala. Majoritatea oamenilor gravi bolnavi pe care i-am întâlnit au sub 50% gradul de hidratare
 • Intre 50-55% corpul, celulele intra într-o forma de conservare. Ritmul normal de multiplicare este încetinit sau chiar stopat in anumite cazuri ceea ce înseamnă ca cei care nu au apa in celule sunt in catabolism, sau mai “pe românește” intr-un proces de moarte lenta.
 • Intre 55%- 60% TBW putem vorbi de o activitate semi-normal a organismului dar pentru a se reface corpul are nevoie de multa apa vie sau structurata. Majoritatea problemelor in corp apar când te afli in acest interval de hidratare
 • Intervalul 60%-65% TBW reprezintă un grad normal de hidratare.
 • Intre 65%-75% TBW putem vorbi de regenerare si întinerire.
 • Peste 75% TBW e deja SF in zilele noastre, dar asta u înseamnă ca nu se poate. Se poate, dar cu multa munca

Cum putem creste gradul de hidratare odată ce aflam care este acesta?

Acum vine partea interesanta. Gradul de hidratare nu creste peste noapte, de fapt nu creste nici peste o luna, de fapt nu prea creste decât daca știi ce sa faci ca sa hidratezi corpul. Poți sa bei si 2 litri de apa pe zi si tot sa fii deshidratat sau chiar sa te deshidratezi. Depinde ce apa bei.

E nevoie de apa structurata pentru a fi acceptata de membrane celulara. Altfel bei apa si o elimini prin urina, iar pe deasupra forțezi si rinichi. Faci un fel de circuitul apei in corp. O bei si imediat o urinezi. Si apoi zici ca ai băut apa. Ok, dar te-ai hidratat?

Daca vrei însă sa îți refaci gradul de hidratare trebuie sa bei apa in mod inteligent. E nevoie sa înveți despre apa si cum sa îți faci “apa vie” si apoi daca vei bea din apa asta in fiecare zi o cantitate suficienta vei avea surpriza sa îți mărești gradul de hidratare celulara TBW cu aproape 1% pe luna. (Cantitatea optima de apa necesara pentru fiecare depinde de mulți factori; gen, sex, locație, greutate, vârsta, etc)

Da, procentul de hidratare creste cu (UNU) 1% pe luna, si asta in cazurile fericite. Alte soluții mai avansate pot sa îți mărească gradului de hidratare cu pana la 1.5-2% dar pentru acest lucru e nevoie de fructe. Pentru mai multe detalii puteți începe cu protocolul de hidratare pe care l-am descris in articolul „Cum se obține apa vie?

 

Pentru o călăuzire personala in aceasta privința contactați-mă pe mail:

bralgei@yahoo.com

 

 

bralgei shackry

 

 

 • All
 • Articole
 • Nutritie
 • Uncategorized
#top-area { padding: 5px 0; } #top-area .top-area-items { margin: 0 -29px; text-align: right; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item { padding: 0 20px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item:before { line-height: 29px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item a { color: #3c3950; font-weight: 600; line-height: 33px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item a:hover { color: #00bcd4; } #top-area .top-area-items .top-area-socials { padding: 0 20px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts:after, #top-area .top-area-items .top-area-socials:after { top: -5px; margin: 0; padding: 0; bottom: -5px; height: initial; } #top-area .top-area-items .top-area-menu { display: none; } #site-header-wrapper { height: inherit !important; } #site-header-wrapper #site-header .site-title { padding: 5px 0; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a { display: block; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a .logo { width: 60px !important; min-width: 100% !important; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a .logo img { width: 100% !important; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation .menu-toggle .menu-line-2 { top: 11px; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation .menu-toggle .menu-line-3 { top: 19px; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation #primary-menu > li { padding: 0; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation #primary-menu > li > a { font-weight: 400; padding: 26px 15px; text-transform: inherit; }#top-area { padding: 5px 0; } #top-area .top-area-items { margin: 0 -29px; text-align: right; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item { padding: 0 20px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item:before { line-height: 29px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item a { color: #3c3950; font-weight: 600; line-height: 33px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item a:hover { color: #00bcd4; } #top-area .top-area-items .top-area-socials { padding: 0 20px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts:after, #top-area .top-area-items .top-area-socials:after { top: -5px; margin: 0; padding: 0; bottom: -5px; height: initial; } #top-area .top-area-items .top-area-menu { display: none; } #site-header-wrapper { height: inherit !important; } #site-header-wrapper #site-header .site-title { padding: 5px 0; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a { display: block; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a .logo { width: 60px !important; min-width: 100% !important; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a .logo img { width: 100% !important; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation .menu-toggle .menu-line-2 { top: 11px; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation .menu-toggle .menu-line-3 { top: 19px; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation #primary-menu > li { padding: 0; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation #primary-menu > li > a { font-weight: 400; padding: 26px 15px; text-transform: inherit; }#top-area { padding: 5px 0; } #top-area .top-area-items { margin: 0 -29px; text-align: right; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item { padding: 0 20px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item:before { line-height: 29px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item a { color: #3c3950; font-weight: 600; line-height: 33px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item a:hover { color: #00bcd4; } #top-area .top-area-items .top-area-socials { padding: 0 20px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts:after, #top-area .top-area-items .top-area-socials:after { top: -5px; margin: 0; padding: 0; bottom: -5px; height: initial; } #top-area .top-area-items .top-area-menu { display: none; } #site-header-wrapper { height: inherit !important; } #site-header-wrapper #site-header .site-title { padding: 5px 0; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a { display: block; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a .logo { width: 60px !important; min-width: 100% !important; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a .logo img { width: 100% !important; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation .menu-toggle .menu-line-2 { top: 11px; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation .menu-toggle .menu-line-3 { top: 19px; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation #primary-menu > li { padding: 0; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation #primary-menu > li > a { font-weight: 400; padding: 26px 15px; text-transform: inherit; }#top-area { padding: 5px 0; } #top-area .top-area-items { margin: 0 -29px; text-align: right; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item { padding: 0 20px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item:before { line-height: 29px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item a { color: #3c3950; font-weight: 600; line-height: 33px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts .gem-contacts-item a:hover { color: #00bcd4; } #top-area .top-area-items .top-area-socials { padding: 0 20px; } #top-area .top-area-items .top-area-contacts:after, #top-area .top-area-items .top-area-socials:after { top: -5px; margin: 0; padding: 0; bottom: -5px; height: initial; } #top-area .top-area-items .top-area-menu { display: none; } #site-header-wrapper { height: inherit !important; } #site-header-wrapper #site-header .site-title { padding: 5px 0; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a { display: block; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a .logo { width: 60px !important; min-width: 100% !important; } #site-header-wrapper #site-header .site-title .site-logo > a .logo img { width: 100% !important; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation .menu-toggle .menu-line-2 { top: 11px; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation .menu-toggle .menu-line-3 { top: 19px; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation #primary-menu > li { padding: 0; } #site-header-wrapper #site-header #primary-navigation #primary-menu > li > a { font-weight: 400; padding: 26px 15px; text-transform: inherit; }

Comments (3)

[…] Articole Hidratarea, sângele și limfa 0    By admin Articole July 21, […]

[…] dar sa revenim). Calitatea apei si gradul de hidratare e cheia. Puteți sa citiți despre asta in articolele si materiale publicate de mine despre apa. Apa e de baza si fără ea celula nu funcționează, nu se divide si tot apa activează enzimele. […]

[…] dar sa revenim). Calitatea apei si gradul de hidratare e cheia. Puteți sa citiți despre asta in articolele si materiale publicate de mine despre apa. Apa e de baza si fără ea celula nu funcționează, nu se divide si tot apa activează enzimele. […]

Leave a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.