Inevitabil am ajuns la cele mai eficiente si naturale forme de enzime existente in forma comerciala.
Enzyedica reprezintă brandul cu cea mai avansata forma de enzime existente la acest moment in lume. Am căutat cele mai bune, le-am studiat si le-am testat pentru a înțelege cum funcționează si cat de bune sunt. Sa va spun ce am descoperit despre ele.
Compania Enzymedica este o companie americana care a fost înființata in 1998 si si-a dedicat întreaga activitate in domeniul enzimelor.
Enzimele Enzymedica sunt sunt 100% de origine vegetala dar fără nici un fel de alte substanțe de adaos pe care le găsești in majoritatea produselor vegetale cum ar fi:
- Stearatul de magneziu, Dioxidul de titan, alți excipienți sau agenți de legătura, sau substanțe artificiale
- Nu conțin alergeni originari din lapte, grâu, gluten, porumb, nuci, cartofi, orez sau drojdie
- Enzimele principale (Proteaza, amilaza, lipaza) sunt din forma Thera-Blend, care reprezintă un patent de concentrare a eficientei acestor enzime. Practic aceste enzime sunt de 3 ori mai concentrate decât standardul internațional si acționează de 6 ori mai rapid.
Ce sunt enzimele si de ce sunt atât de importante?
Pe scurt enzimele sunt o grupare de aminoacizi (proteine) activi biologici care catalizează (facilitează reacțiile) chimice din organismul nostru. Ele sunt scânteia vieții si baza proceselor digestive si metabolice. http://enzymedica.com/pages/what-is-an-enzyme
Enzimele sunt instrumente care desfac si combina substanțe in corp pentru a facilita viată. Fără ele nu funcționează nimic si de aceea sunt atât de importante.
Aceste proteine sunt speciale pentru ca forma lor complexa ce le definește, precum si rolul lor, este determinata de magnetism. Forțele magnetice din structura lor matriceala le da forma specifica si rolul pe care o sa îl joace. Magnetismul este o forța extrem de importanta care definește viată. Magnetismul este forța care organizează energia, iar enzimele stau la baza vieții.
Enzimele sunt de mai multe feluri dar de fapt sunt instrumente specifice pentru fiecare proces din organism. Exista enzime pentru proteine, pentru grăsimi, pentru carbohidrați si pentru orice alta substanța care necesita a fi descompusa, transformata, schimbata sau al chimizata in organismul nostru sau in Natura. Enzimele sunt un fel de nana-robotii vii ai naturii.
Nu am estimat corect pana in acest moment aceste enzime considerând ca e normal sa fie acolo sa își facă treaba, dar nu am realizat ca enzimele reprezintă chiar viată, sau scânteia care aprinde viată. Orice reacție in organism are nevoie de enzime. Absolut orice proces.
Concluzia e ca orice sistem viu produce enzime. Nu exista viată fără enzime.
Exista mii de tipuri de enzime in om, plante, animale care permite vieții sa funcționeze. Fiecare proces este facilitat de enzime specifice care determina o reacție sau alta. Orice proces metabolic sau mișcarea fiecărui mușchi necesita prezenta si acțiunea unor enzime pentru ca aceste lucruri sa se întâmple. Enzimele sunt proteine biologic active, pe care le găsim in toate celulele vii.
Care sunt principalele tipuri de enzime?
Principalele clase de enzime sunt:
- Proteazele, adică cele care digera, fragmentează, hidrolizeaza, transforma si metabolizează proteinele sau aminoacizii
- Lipazele fac același lucru in cu grăsimile si acizii grași
- Amilazele descompun si transforma carbohidrații. Tot in aceasta categorie intra si Celulazele care descompun fibrele, sau tipuri mai tari de carbohidrații.
Aceste enzime sunt folosite in procesele DIGESTIVE sau METABOLICE (SISTEMICE) De aceea ne putem referi la enzime in procesele digestive sau enzime folosite la orice alt proces (imunitar, circulator, etc) in afara de sistemele digestive, si atunci ne referim la enzimele metabolice sau sistemice.
Enzimele metabolice catalizează procesele și au rolul de a reglementa toate reacțiile biochimice care au loc în interiorul corpului uman, ceea ce le face esențiale pentru funcționarea celulara si starea generala de sănătate.
Enzime digestive transforma alimentele pe care le mâncăm în energie, care poate fi utilizată de organism pentru diverse procese biologice. Corpurile noastre produc in mod natural enzime digestive si metabolice.
Enzimele sunt substanțe chimice de proteine, care transporta un factor vital de energie necesar pentru fiecare acțiune chimică, și reacție care are loc în corpul nostru. Există aproximativ 1300 de enzime diferite găsite în celulele umane. Aceste enzime se pot combina cu coenzime pentru a forma aproape 100.000 de diverse substanțe chimice care ne permit să vedem, să auzim, se simțim, sa ne mișcam, sa digeram alimente, etc. Fiecare organ, fiecare țesut, si toate cele 100 de trilioane de celule din corpul nostru depind de reacțiile enzimelor metabolice și a factorului lor de energie. Nutriția nu poate fi explicată fără a descrie rolul pe care enzimele joaca.
Un mic secret. Aceleași tip de enzime poate fi folosit pentru digestie sau poate fi folosita in procesele metabolice. Depinde cum o folosești si aceasta e un mic secret pe care o sa îl explic.
Ce factori influențează producerea enzimelor?
O multitudine de factori influențează de-alungul anilor abilitatea noastră de a produce enzimele necesare. De exemplu:
- Procesul general de îmbătrânire. Vârsta influențează abilitatea noastră de a produce enzimele necesare menținerii unui corp in forma optima. După 40-50 de ani corpul uman in prezentul stil de viată produce 50% din enzimele necesare. Părerea mea este ca începând de la 25 de ani deja ne-am epuizat o mare parte din rezervele de enzime de care avem nevoie si corpul începe sa nu mai producă toate enzimele necesare. Aici e momentul sa iți refaci stocul de enzime. Din surse naturale sau suplimente.
- Factori genetici si epigenetici. De exemplu unii oameni sunt intoleranți la gluten sau produse lactate, ceea ce înseamnă ca nu produc suficiente enzime care sa metabolizeze proteina numita gluten din carbohidrați sau zaharul din produsele lactate. Chiar daca pana la o anumita vârsta (3-4 ani) putem produce enzima lactaza, după o vreme acest lucru nu mai e posibil si vom produce din ce in ce mai puțin pana când ajungem sa nu o mai producem deloc, motiv pentru care devenim intoleranți la lactoza. Factorii genetici reglează nivelele de enzime in funcție de ceea ce e nevoie sa se întâmple in corp, in mecanismele de creștere, dezvoltare, etc. Toate aceste procese sunt reglate, sau forțate prin intermediul enzimelor.
- Stilul de viată. In funcție de ceea ce mâncam, bem, in funcție de sportul pe care îl facem, activitatea pe care o desfășuram, vom produce mai multe sau mai puține enzime care ne vor afecta intra-un fel sau altul. Mediul si activitatea noastră declanșează reacții in corp care sunt coordonate de epigenetica. Așa funcționam.
De ce sunt atât de importante aceste enzime in digestie?
E vorba de:
- asimilarea alimentelor
- de eliminarea reziduurilor
- si de consumul de energie alocat acestui proces
ASIMILAREA ALIMENTELOR. Acestea nu pot fi asimilate daca nu le-ai descompus in molecule de baza care sa poată fi transferate in sânge către celulele corpului.
In primul rând ne vom concentra pe înțelegerea rolului enzimelor in digestie. In acest caz ne vom referi la enzime ca enzime digestive. Simpla optimizare a proceselor digestive poate avea ca efect reglarea întregului organism pentru ca vom înțelege diferența de asimilare a alimentele lor in prezenta enzimelor sau in absenta lor. Enzimele chiar fac diferența.
Enzimele pentru a fi folosite in procesele digestive au nevoie sa fie activate si sa fie in contact cu mâncarea pe care o ingeram. De aceea enzimele folosite ca enzime digestive se găsesc in mâncarea neprocesata (cruda) sau e nevoie sa iei suplimente de enzime imediat înainte de masa, in timpul mesei sau imediat după. Activarea enzimelor se face in prezenta apei.
ASIMILAREA NUTRIENTILOR – e cheia unui sistem digestiv optim, iar pentru a digera mâncarea e nevoie de enzime sau de bacterii bune (pro-biotice) care si ele produc tot enzime pentru a digera diferite substanțe. Totul tine de asimilare, iar acest lucru depinde de cat de mărunt desfaci fiecare element nutrițional pentru ca acele molecule sa fie absorbite de către intestine si transportate prin sânge la celule.
Poți manca organic, super bio sau orice de calitate superioara, dar daca nu ai enzimele necesare pentru a le digera, corpul le arunca pentru ca nu are ce face cu ele in forma bruta.
Nu contează ca mâncarea e sub forma de proteina sau fructe, legume, etc. Daca nu ai proteaza, sau amilaza sau lipaza, pur si simplu nu o digeri. Proteinele daca nu se transforma in aminoacizi, nu pot fi asimilate. Carbohidrații daca nu se transforma in zaharuri, nu ajung in sânge. La fel si la grăsimi. Fără lipaze, nu se asimilează nici un fel de acizi grași.
E ca si când noi am manca niște case sau ziduri formate din cărămizi. Enzimele desfac cărămizile in mod individual pentru a fi folosite in interiorul organismului in formarea de noi celule, mușchi, oase, etc.
ELIMINAREA DESEURILOR. Al doilea rol cheie pe care îl joaca enzimele este in procesul de eliminare. Orice aliment care nu este bine digerat, intra intr-un proces de fermentare si descompunere care poate sa duca la o grămadă de substanțe toxice. Imaginează-ti o farfurie cu o mâncare delicioasa pe care o lași câteva zile la aer in căldura. Cred ca ști cum va arata? Enzimele desfac mâncarea in cele mai mici elemente pentru a fi asimilate, dar in același timp si produsele reziduale sunt in forma lor cea mai optima, fiind folosite ca materie pre-biotica pentru bacteriile din interiorul nostru.
In felul acesta ceea ce u poate fi digerat cu ajutorul enzimelor este preluat de bacterii in loc sa fermenteze in interiorul intestinelor. Acestea vor fi eliminate in mod optim. Am observat ca daca avem suficiente enzime si prebiotice, ceea ce eliminam nu mai miroase urat iar procesul este foarte eficient. Sistemul nostru digestiv va fi curat si rapid, in loc sa fie plin de toxine si reziduuri. Sănătatea noastră începe in intestine. Asta e secretul, iar enzimele sunt cheia acestui proces optim.
ECONOMIA DE ENERGIE. Procesul digestiv necesita cantități enorme de energie. După orice masa copioasa nu te simți plin de energie, pentru simplu motiv ca organismul necesita o cantitate foarte mare de energie pentru a digera alimentele. De fapt cu cat mănânci mai puțin si mai optim, vei avea o cantitate de energie mai mare. Enzimele au rolul de a facilita procesele chimice. Mai simplu spus același proces va fi efectuat cu un consum mai mic de energie. Poți economisi 20-30% din necesarul de energie digestiva sau metabolica necesara daca ai enzime la dispoziție. E ca si când ai la dispoziție niște instrumente sau nano-boti cum ii numesc eu pentru a face munca de digerare in locul nostru. Pancreasul si ficatul care produc majoritatea enzimelor digestive pot lua o mica vacanta sau poți fi orientate in a produce enzime metabolice care sa optimizeze sistemele si celulele in loc sa muncească din greu doar pentru enzimele digestive. E un consum enorm si nu este de mirare ca la un anumit moment in viată noastră aceste organe încep sa afișeze semne de oboseala care se reflecta intr-un nivel mic de enzime ce destabilizează tot circuitul metabolic si viată in sine.
60-80% din puterea enzimatica digestiva a pancreasului este irosita constant doar pentru ca ingeram mâncare procesata (termic sau chimic). Daca putem sa furnizam corpului enzimele pe care pancreasului nostru ar fi nevoie sa le producă, am putea sa oferim pancreasului posibilitatea de a se ocupa de alte funcții vitale de care nu ajunge sa se ocupe pentru ca pur si simplu e ocupat cu mâncarea.
E deja dovedit științific ca repaosul alimentar sau postul este un instrument de regenerare si vindecare prin prisma faptului ca organele digestive iau o pauza si in felul acesta corpul produce enzime metabolice si enzime metabolice avansate care curata, optimizează si vindeca corpul.
Putem face același lucru daca furniza enzimele necesare, si in cantitățile necesare.
Asta e si marea descoperire pe care am realizat-o cu enzimele de la Enzymedica. Am folosit enzime si înainte dar când am trecut la folosirea unor enzime cu concentrație foarte mare si cu un spectru complet, lucrurile s-au schimbat radical. Terapia cu enzime a devenit un instrument de optimizare (si implicit de vindecare) caci doar in condițiile in care ai suficiente enzime, procesele digestive si metabolice sunt optimizate.
Sunt convins ca unul dintre secretele energiei pe care o avem in perioada de copilărie si adolescenta este faptul ca avem suficiente enzime pentru orice proces si încă nu am acumulat toxine care sa necesite din nou intervenția acestor enzime pentru a fi descompuse si eliminate.
Pana si limfocitele specializate de tipul NK (Natural Killer) folosesc enzime toxice (perforine si proteaze) ce topesc orice materie vie cu care intra in contact.
Care sunt caracteristicile unor enzime de calitate excepționala?
Activitatea energetica sau energia pe care o furnizează
Enzimele sunt substanțe care furnizează energie si cu cat sunt mai bune cu atât mai multa energie furnizează. Acesta este motivul pentru care fiecare enzima are un cod specific care iți oferă informații cu privire la activitatea energetica. Nu contează cate grame dintr-o enzima ai într-o capsula daca acea forma de enzima e aproape inactiva enzimatic.
Exista un codex FCC (Food Chemical Codex – Codexul Chimic Alimentar) prin care sunt grupate si indexate enzimele in funcție de potențialul lor energetic.
Capacitatea de a funcționa in diferite medii de ph
Am menționat ca enzimele sunt activate de apa si funcționează in diferite medii de ph. Acest lucru înseamnă ca mediul in care operează influențează activitatea lor. Daca vorbim de enzime care funcționează in mediu alcalin putem spune ca cu cat mediul digestiv este mai acid cu atât puterea lor scade. Ele contrabalansează aciditatea dar acest lucru aduce un detriment puterii lor enzimatice. La fel este vorba si de enzimele care au nevoie de un mediu acid ca sa funcționeze.
In general enzimele sunt alcaline sau efectul lor este alcalinizant. Chiar si cele care funcționează in mediul acid, își vor face treaba rapid după care se retrag pentru a nu forța organismul in a secreta mai mult acid decât este nevoie, caci e nociv. Arde.
Problema este ca nu știm exact unde e problema.
E in stomac, care e acid, sau e in duoden, sau in intestinul subțire, sau in cel gros? Enzymedica a venit cu ideea ca sa facă un amestec de mai multe tipuri de enzime din aceea clasa si sa le pună împreuna in aceeași capsula. In felul asta sa fii sigur ca vei avea de exemplu proteaza pentru orice nevoie din sistemul digestiv, iar daca e in plus se va transforma in enzima metabolica.
Enzymedica a dezvoltat un patent pentru principalele 4 tipuri principale de enzime (Proteaza, Lipaza, Amilaza si Celulaza) numit THERA-BLEND TM. Ce este de fapt Thera-BLend? Pentru fiecare tip de enzime se face un amestec de enzime pentru a funcționa in diferite medii de ph si pentru diferite tipuri de procese. Practic avem multe tipuri de proteaza in amestecul de Proteaza Thera-Blend si așa mai departe.
Multe universități si medii academice au testat aceste amestecuri demonstrând eficacitatea acestui sistem de combinare a tipurilor principale de enzime. Acesta este si motivul principal pentru care Enzymedica dețin cele mai eficiente enzime in lume. De fapt ei nu se ocupat decât cu enzimele si asta le-a adus notorietatea si rezultatele. (Digest Gold with ATPro e produsul care de 10 ani este numărul 1 in vânzările de enzime in USA. Diferența intre vânzările acestui produs si restul est atât de mare încât toate celelalte produse intra in plan secundar. Motivul este eficienta si concentrația. Este de 4 ori mai eficient decât produsul de baza al celor de la Enzymedica – Digest Basic. Aici se încadrează majoritatea produselor bune existente pe piața)
Cat de repede acționează
Cu cat aceste enzime acționează mai rapid cu atât mai bine. Daca ai nevoie de niște enzime după o masa copioasa, ideea e sa acționeze cat mai rapid pentru a nu sta cu stomacul si cu sistemul digestiv plin multe ore. Amestecul Thera-Blend funcționează de aproximativ 6 ori mai rapid decât alte tipuri de enzime. Acest lucru se datorează concentrației mari de enzime active dar si datorita amestecului de mai multe tipuri care lucrează pe mai multe planuri in același timp.
Care e diferența dintre enzime si pro-biotice?
In primul rând e nevoie sa precizam ca enzimele si pro-bioticele nu sunt unul si același lucru. Sunt 2 lucruri diferite.
Pro-bioticele sunt bacterii vii iar enzimele sunt aminoacizi activi biologic. Sunt diferite dar împreuna se ajuta reciproc pentru a menține un sistem digestiv optim.
Pro-bioticele susțin digestia si imunitatea dar nu digera mâncarea.
Cine e curios poate sa facă un experiment. Sa ia 2 borcane de iaurt si sa pună intr-unul o capsula de pro-biotice si in altul o capsula de enzime (care sa conțină lactaza – necesara pentru acest experiment) după ce amesteci cele 2 iaurturi si le lași puțin se poate observa ca la cel la care s-a adăugat prebiotice nu se întâmpla nimic, pe când la cel la care s-a adăugat enzime începe sa se lichefieze într-o forma simpla de digerare. Pur si simplu îl dizolva.
Enzimele si pro-bioticele lucreze sinergic, însă enzimele sunt cele care pre-digera mâncarea pentru bacteriile pro-biotice.
Cum sunt utilizate enzimele in corp?
Enzimele metabolice sunt esențiale pentru funcționarea optima a celulelor si implicit a sănătății. Aceste descrieri nu sunt lipsite de merit. Ele accelerează reacțiile chimice în interiorul celulelor pentru detoxifiere si producerea de energie. Ele ne permit să vedem, să auzim, se simțim, sa ne mișcam si sa gândim. Fără aceste enzime metabolice, viața celulară ar înceta să mai existe.
Enzimele digestive sunt secretate de-a lungul traiectului digestiv, pentru a descompune produsele alimentare în substanțe nutritive și deșeuri. Cele mai multe dintre enzimele digestive sunt produse de pancreas. Ficatul, vezica biliara, intestinul subțire, stomac si colonul joaca, de asemenea, un rol esențial în producerea acestor enzime. Enzimele digestive permit substanțelor nutritive care se găsesc in alimentele pe care le consumăm să fie absorbite în fluxul sanguine, și a deșeurilor care se produc să fie eliminate. Anumite enzime digestive umane includ in compoziția lor lipază, protează, amilază, ptialina, pepsină și tripsină.
Enzimele alimentare sunt introduse în organism prin alimentele pe care le consumam crude si prin consumul de produse de enzime suplimentare. Alimentele proaspete conțin in mod natural enzime, oferind o sursă de enzime digestive atunci când sunt ingerate ca atare. Cu toate acestea, produsele alimentare crude conțin numai enzime suficiente pentru a digera acel anumit produs alimentar. Coacerea și procesarea produselor alimentare distruge toate enzimele. De aceea e nevoie sa suplimentam enzimele pentru a optimiza digestia. Acest lucru de face regulat daca nu avem o dieta bogata in alimente crude.
Cu ce ne ajuta enzimele in optimizarea sănătății?
In primul rând e nevoie sa începem sa gândim despre sănătatea noastră in termeni de energie. Chiar daca vorbim de energie chimica, tot energie este. Cu cat avem la dispoziție mai multa energie cu atât mai sănătoși si eficienți putem performa. Totul e legat de energie.
Problema este ca in ziua de azi majoritatea energiei noastre se duce in direcția sistemului digestiv si imunitar. De fapt cel mai important sistem, sistemul imunitar, ar avea nevoie de toata energia disponibila pentru funcțiile de apărare si de regenerare. Însă, din păcate, o mare parte din energia noastră se consuma digerând mâncarea.
Problema e ca in ziua de azi consumam mai multa energie digerând mâncarea decât ne da mâncarea in sine. Asta înseamnă un foarte prost management al energiei. E greu pentru un om obișnuit sa înțeleagă ca mâncarea nu te tine in viată ci energia pe care mâncarea ti-o furnizează împreuna cu energia aerului si cea a apei, iar asta e doar o parte din energia de care omul are nevoie pentru a trai. Restul De energie o extragem din univers, in special in timpul somnului sau a momentelor de relaxare sau meditație.
Revenind la digestie, problema e ca fără un sistem digestiv eficient, pur si simplu mergem cu „frâna de mana trasa”. In momentul in care un om are suficiente enzime in organism, acestea fac munca grea a digestiei fără un consum mare de energie.
Deci avantajele consumului de enzime (din surse naturale, crude, sau din suplimente) ar fi următoarele:
- Enzimele fac greul muncii de digestie in locul nostru
- Economisim energie chimica si o putem folosi in alte parți
- Organele care secreta enzimele necesare intra într-o binemeritata vacanta pentru a le permite sa se regenereze
- Organele care secreta enzime vor secreta mai multe enzime metabolice pentru funcțiile interne si pentru optimizarea generala a organismului
- Optimizarea sistemului digestiv Asimilare optima – vom avea nevoie de mai puțina mâncare pentru a extrage aceeași cantitate de elemente nutriționale
- Eliminarea mai eficienta a reziduurilor, mai ales a celor greu de descompus
- Optimizarea energiei organismului
- Nu te mai îngrași, practic digeri foarte eficient mâncarea
- Economie la mâncare; practic plătești mai puțin pentru mâncare daca mănânci mai puțin, in felul asta acoperind costurile pentru suplimentele de enzime
- Optimizarea sistemului digestiv prin enzime conduce la extragerea vitaminelor, uleiurilor, si a mineralelor (coenzime) necesare direct din alimente – nu mai e nevoie suplimentarea cu alte produse
- Optimizarea florei bacteriene bune – a pro-bioticelor (deoarece furnizează prin descompunerea alimentelor in forma cea mai mica a materiei pre-biotice)
- Optimizarea hidratării corpului
- Curățarea sistemului digestiv – enzimele curata deșeurile acumulate; placa intestinala
- Curățarea corpului de depunerile proteice, sau aderente; care e cauza majorității bolilor sau a proceselor inflamatorii (exemplu: bolile degenerative sunt doar acumulare de placa amiloida, adică o proteina, in exces in creier; enzime cum ar fi proteaza sau mucolaza le dizolva.